Γιατί η έννοια 'Τεχνολογία' πρέπει να διαχωριστεί από την έννοια της Πληροφορικής
Η Πληροφορική, η επιστήμη της Πληροφορίας, σχετίζεται άμεσα με τους υπολογιστές, χωρίς ωστόσο να ταυτίζεται με αυτούς. Πολλά τεχνολογικά επιτεύγματα, όχι όμως όλα ,απαιτούν κατά κόρον προγραμματισμό προκειμένου να υλοποιηθούν.
Η τεχνολογία, θα έπρεπε να χωρεί στον Τομέα των Επιστημών, όχι γιατί είμαστε τεχνοκράτες και επιθυμούμε να προσθέσουμε άλλη μια επιστήμη κατεύθυνσης τεχνικής. Είναι ορθό να χωρίζονται σωστά οι επιστημονικοί τομείς και οι ιδιότητές τους. Η τεχνολογία περιλαμβάνει καινοτομίες, κινητά τηλέφωνα, e-readers, τα οποία πρόχειρα κατατάσσονται στην Πληροφορική, χωρίς να είναι παρά συσκευές – μηχανήματα που απαιτούν τυπωμένα κυκλώματα (τσιπς) προκειμένου να λειτουργήσουν, και κατόπιν τον προγραμματισμό αυτών. Οι χρήστες των ‘τεχνημάτων’ -δημιουργημάτων- αυτών tου ανθρώπου (ρομπότ τηλέφωνα κλπ), τα κατατάσσουν σε μια ξεχωριστή πιθανώς επιστήμη, την επιστήμη των Νέων Τεχνολογιών. Αυτός είναι ο όρος άλλωστε που χρησιμοποιήθηκε για το μάθημα ‘των υπολογιστών’ -όπως πολλοί λανθασμένα το ονομάζουν- στο Ελληνικό Δημοτικό Σχολείο.
Εκτυπωτές, scanners, κάμερες, φορητοί υπολογιστές, ακόμη τηλεόραση, ραδιόφωνο ανήκουν στην Τεχνολογία (τεχνολογικά επιτεύγματα για τη διευκόλυνση της ζωής του ανθρώπου).
Επίσης έχει επικρατήσει και ο όρος ΤΠΕ Τεχνολογίες των Πληροφοριών και των Επικοινωνιών που περιλαμβάνει ό τι αφορά προγραμματισμό και Τηλεπικοινωνίες, διότι στις ημέρες μα οι τηλεπικοινωνίες είναι ο βασικός δίαυλος διαβίβασης της πληροφορίας. Δεν πρέπει να συγχέονται όμως οι δύο κατευθύνσεις. Είναι σαφώς διαφορετικές.
Η Πληροφορική και ο προγραμματισμός από την άλλη μεριά, έχοντας τη μέριμνα για επιμέρους θέματα όπως οι γλώσσες προγραμματισμού η θεωρία Πληροφορίας, και η Ανάλυση Συστημάτων, αποτελει μια αυτόνομη επιστήμη.
Θα ήταν δόκιμοι και οι όροι «επιστήμη του λογισμικού» και «επιστήμη του υλικού».